Krappe Arbeidsmarkt
Wat houdt een "Krappe Arbeidsmarkt" in?
Je zult het vast al talloze keren voorbij hebben horen komen, de term “krappe arbeidsmarkt”. Wat betekent het nu eigenlijk? Een krappe arbeidsmarket verwijst in principe naar een situatie waarin het aanbod van arbeidskracht minder groot is dan de vraag naar arbeidskracht. Dit resulteert in een lage werkeloosheid. In zo een situatie hebben de bedrijven (arbeid vragende partij) problemen met het vinden van werknemers. Doordat de vraag naar werk relatief zo groot is, heeft dit vaak een voordelige invloed op het salaris. Medewerkers hebben hogere baankansen in een krappe arbeidsmarkt. De situatie van een krappe arbeidsmarkt is dus voordelig voor de werknemers. Er is veel vraag naar hun vaardigheden tegenover een beperkt aanbod ervan. Dit resulteert in een uiteindelijk hoger salaris en allerlei andere extra’s. Bedrijven zullen een hoop uit de kast halen om zulke werknemers (die het hoog gevraagde werk kunnen verrichten) naar zich toe te trekken. Hierbij moet je denken aan bonussen en auto’s van de zaak.
Krappe Arbeidsmarkt sectoren
Ontwikkelingen m.b.t. de Nederlandse Arbeidsmarkt in 2020
Wat kunnen we verwachten?
Door de hoge overheidssteun is de werkeloosheid toch minder hard gedaald dan verwacht. Maar wat kunnen we met betrekking tot de arbeidsmarkt verwachten in 2021? De positieve verwachting rekent erop dat Nederland en andere Europese lidstaten de coronapandemie onder bedwang zullen krijgen. In dit geval zal er een ingehaald worden m.b.t. uitjes en vakanties. In dit geval zullen de evenementen en horeca branche weer herstellen en de zorgmarkt iets minder krap worden. De negatieve verwachting rekent erop dat het vaccinatieproces langer zal gaan duren dan verwacht. Denkbaar is ook een derde golf ten gevolge van een nieuwe corona-variant. In dit geval zal de zorgmarkt nog krapper worden en de evenementen en horeca branche nog ruimer.
Volgens experts zullen bepaalde sectoren herstellen in 2021, maar bepaalde sectoren ook niet. Permanente gevolgen worden verwacht in het personenvervoer en catering van het bedrijfsleven. Recreatie, cultuur en horeca worden verwacht wel redelijk te herstellen. Onderwijs en zorg worden verwacht (weliswaar minder, maar nog steeds) krappe markten te blijven. ICT en Techniek zullen ook last blijven houden van krappe arbeidsmarkten.