Inloggen

Een ochtend naar (nog) meer inspiratie en werkgeluk

Een ochtend naar (nog) meer inspiratie en werkgeluk

Uit Engels onderzoek blijkt dat kappers, hoveniers en loodgieters in hun werk de gelukkigste mensen zijn, en bankiers de minst gelukkige. Volgens psycholoog professor Ap Dijksterhuis komt dat vooral doordat die eersten de blijdschap van hun klanten zien. 

Werkgeluk door de zin van ons werk

Uitgenodigd door RegioEffect zette Dijksterhuis maandag 24 juni in het home van IBN in Uden voor een volle zaal geïnteresseerden zijn inzichten uiteen. De blijdschap van onze klanten behoort tot de zin dat ons werk heeft, en die draagt volgens Dijksterhuis sterk bij aan ons werkgeluk. We willen zien waaraan we bijdragen en dat dat belangrijk is. 

Werkgeluk door autonomie

Ook de autonomie waarmee we ons werk kunnen doen, is daarvoor belangrijk. Vervelend daarom de bedreigingen ervan. Van de meeste zijn we ons wel bewust: die overdaad aan regels, te starre hiërarchie, bureaucratie, te veel registratieplicht en die zinloze of onnodig lange vergaderingen. Maar ook te veel competitie en een te sterke extrinsieke beloning zoals geld beperken onze autonomie volgens Dijksterhuis.

Werkgeluk door verbondenheid

We hebben behoefte aan autonomie, maar tegelijk willen we ons verbonden voelen met onze collega’s en de organisatie. Vertrouwen, een gevoel van veiligheid en warme collegialiteit dragen daar sterk aan bij. 

Werkgeluk door competentie

We willen ook goed zijn in ons werk, ons competent voelen. Zichtbaar presteren, complimenten krijgen en beter worden dragen daaraan bij. Wanneer ons werk zo goed gaat dat we er geestelijk helemaal in op gaan, kunnen we zelfs in een flow komen.

Werkgeluk door een goede werk-privébalans

Voor de werk-privébalans hebben inmiddels veel meer oog dan vroeger. Hieraan bijdragen onder andere het aantal te werken uren, de werkdruk, de mogelijkheid om te werken wanneer dat privé het beste past, de mogelijkheid thuis te werken en er in de vakantie echt helemaal uit zijn.

Inspiratie

Ook inspiratie kan ons werk gemakkelijker en gelukkiger maken. We moeten ons daarvoor ambitieuze doelen stellen. Die moeten sterk, intrinsiek (in het werk zelf gelegen) en groot(s) zijn. Ze moeten ons brein prikkelen waardoor we ons (nog) beter kunt focussen. 
Om ons te kunnen focussen hebben we voldoende ruimte in ons hoofd nodig. Daarvoor moeten we verstoringen door sociale media, e-mails en telefoontjes stevig onder controle houden.

Tip!

Een interessante tip van Dijksterhuis: maak meer gebruik van ons onbewuste brein. Wanneer we ons een doel stellen, zoals de oplossing van een probleem of het winnen van een uitdaging, gaat ons onbewuste brein daarmee aan de slag, ook wanneer we inmiddels bewust met iets heel anders bezig zijn. Ons schiet dan plotseling een oplossing of idee te binnen, schijnbaar uit het niets, maar onze grijze cellen hebben er hard voor gewerkt, zonder dat wij ons dat realiseerden.

Kortom, een RegioEffect-Dijksterhuis-ochtend om nog flink over verder te denken en praten.
 

 

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent