Contractovername
Een werkgever kan een arbeidscontract aan ons overdragen, met al zijn rechten en plichten tegenover de betrokken werknemer. Uiteraard mits de werknemer met de contractovername akkoord gaat.
De werknemer krijgt na de contractovername een duurzaam inzetbaarheidscontract. Met zo’n contract krijgt hij bij ons een mobiliteitsdienstverband, met behoud van de arbeidsvoorwaarden van zijn ‘oude’ arbeidscontract, inclusief volledig salaris, pensioenopbouw en een op maat gemaakte begeleiding.
Wat is een mobiliteitsdienstverband?
Het mobiliteitsdienstverband is een vorm van outplacement waarbij de werknemer een werkgever (in dit geval ons) krijgt die er 100% voor hem en zijn toekomst is. We coachen de kandidaat naar een nieuwe functie. Hij blijft bij ons tot hij een nieuwe heeft gevonden. Van werk naar werk dus.
Het mobiliteitsdienstverband ontlast de werkgever
De werkgever wordt ontlast doordat de werkgever in loondienst treedt bij een externe partij die daarin vaardig is. Wij leveren voor de werknemer een op maat gemaakte oplossing zonder dat de werkgever daaraan te pas hoeft te komen. Ook hoeft de werkgever zich geen zorgen meer te maken over ziekte of de kosten voor een eventuele WW-uitkering.
Het mobiliteitsdienstverband verhoogt het gevoel van urgentie
Het duurzaam inzetbaarheidscontract is echter niet eindeloos. Hoe lang, moet worden afgesproken, in de praktijk tussen 6 en 24 maanden. Die eindigheid motiveert de werknemer, misschien ten overvloede, zich maximaal in te zetten.
Door het mobiliteitsdienstverband een positief vooruitzicht voor de werknemer
De werknemer weet dat hij/zij in goede handen is. Onze kennis van en ervaring met de arbeidsmarkt geeft hem een positief vooruitzicht.
Meervoudig inzetbaar
Het mobiliteitsdienstverband vergroot ook de inzetbaarheid van de werknemer. Hij wordt ook zelfstandiger, verbetert zijn CV en wordt beter inzetbaar. Hij zal nieuwe vaardigheden ontdekken waarvan hij niet wist dat hij ze bezat.
Behoud van controle
Tijdens het hele traject van het mobiliteitsdienstverband behoudt de werknemer zelf de regie. Ook behoudt hij de controle over mogelijke volgende keuzes in zijn of haar carrière.
Wat kost een mobiliteitsdienstverband?
De kosten bestaan uit het brutosalaris vermenigvuldigd met een omrekenfactor. In deze factor zijn alle premies en reserveringen opgenomen. Op basis van de actuele salarisgegevens van de medewerker wordt vooraf een berekening op maat gemaakt, zodat de werkgever van de medewerker exact weet welke bedragen in rekening worden gebracht.
De duur van een mobiliteitsdienstverband
De duur van een mobiliteitsdienstverband is een onderwerp van de onderhandeling tussen werkgever en werknemer. In de praktijk gaat het om een looptijd van 6 tot 24 maanden. Waarbij 6 maanden voor een mobiliteitsdienstverband erg kort is en een looptijd van langer dan 24 maanden ook niet wenselijk is, omdat dan urgentie kan gaan ontbreken.
Nadelen van een mobiliteitsdienstverband
Als de medewerker na het einde van het mobiliteitsdienstverband geen baan heeft, dan heeft hij recht op WW, maar niet op een bovenwettelijke en na-wettelijke WW-uitkering.
De medewerker gaat van een vaste baan naar een tijdelijke baan met als doel duurzaam ander werk vinden. Dat kan hem een gevoel van onzekerheid geven.
Meer weten?
Voor meer informatie over mobiliteitsdienstverbanden kun je contact opnemen met Bram van Glabbeek