Meewerken aan het verbeteren van de wereld
Hèt grote voordeel van het duurzaam inzetbaarheidscontract is de zekerheid die het werknemers biedt. Ze verlaten hun oude werkgever, maar houden voor een afgesproken tijd bij RegioEffect hun primaire arbeidsvoorwaarden, inclusief volledig salaris, pensioenopbouw en een op maat gemaakte begeleiding.
De Brabantse Noortje Vriens heeft echter ook een ander voordeel sterk ervaren: rust om echt goed over haar toekomst na te denken. Noortje: “Ja inderdaad, vooral rust om na te denken over wat ik ècht wil. Wanneer je in je baan bent vastgelopen en je wil wat anders, ben je al snel geneigd te gaan zoeken naar werk dat vertrouwd voor je is. Maar doordat je met het inzetbaarheidscontract niet zo snel mogelijk hoeft te gaan solliciteren, krijg je de tijd om eens goed na te denken over wat je ècht wil en waar je heel goed in bent, wie je echt bent.”
- Duurzaam inzetbaarheidscontract
Noortje werkte in het onderwijs, afgelopen jaren het bijzonder onderwijs, totdat ze daar vast liep en uitviel. Omdat ze zich er niet op haar plek voelde, zag ze er ook geen toekomst meer. Haar werkgever begreep dat. Omdat die haar graag wilde helpen, bood die haar bij RegioEffect een duurzaam inzetbaarheidscontract aan.
- “Waar ik echt gelukkig van word”
Noortje was er blij mee. “Ik kreeg tijd en daardoor de ruimte in mijn hoofd om goed op mezelf te reflecteren. Marieke Hartman van RegioEffect hielp mij daarbij. Mij is toen steeds scherper duidelijk geworden wat ik echt wil, waar ik echt gelukkig van wordt. Dat bleek niet meer voor de klas lesgeven, maar werk in de gezondheidszorg, mensen verbinden, trainingen geven, niet van 9 tot 5 achter een bureau, zelf initiatieven nemen, dingen ontwikkelen. En teamwork, samen ergens voor gaan.”
Met die steekwoorden in haar hoofd is ze vervolgens vacatureteksten gaan bekijken, beoordelen en selecteren. Daar kwamen voor een groot deel andere banen uit dan die waar zijzelf, in haar eentje snel zoekend, bij uit was gekomen.
- Zelf de regie nemen
Hoe zelf initiatieven en de regie nemen tot haar kwaliteiten behoren, blijkt wel uit haar volgende stap op haar weg naar een nieuwe baan. Ze zocht mensen die werk doen dat het beste bij haar past en vroeg hen of ze met haar wilden praten. Dat leidde tot interessante gesprekken, die haar nog bewuster maakte van wat ze wil, maar die haar ook een nog duidelijker beeld gaven van het werk dat ze zou kunnen gaan doen.
Om een lang verhaal kort te maken: medio februari ging Noortje bij de GGD aan de slag , als gezondheidsbevorderaar. Ze is er erg enthousiast over. En dat niet alleen over het werk, maar zeker ook over haar nieuwe werkgever: “Ja! De GGD voelt heel goed, niet alleen omdat het me een fijne organisatie lijkt om in te werken, maar ook omdat ze bijdraagt aan het verbeteren van de wereld. Daar ben ik trots op!”