Voor een medewerker die niet op zijn of haar plek zit binnen een organisatie zoek je als werkgever graag naar de beste oplossing. Klinkt makkelijk. Maar wat is dan precies de beste oplossing als het gaat om mobiliteitsvraagstukken?
Bij RegioEffect hebben wij inmiddels veel organisaties en medewerkers geholpen met mobiliteitstrajecten. Trajecten die qua looptijd sterk variëren maar die altijd gericht zijn op wat de medewerker nodig heeft. Door de medewerker centraal te stellen, kun je deze sneller een nieuw perspectief bieden. Met een beetje creativiteit is er altijd meer mogelijk is dan je misschien denkt.
Zoek naar creatieve oplossingen
Dit sluit aan bij het verhaal dat Wim Maassen, mobiliteitsmanager bij het CBS eind september vertelde tijdens de netwerkbijeenkomst van SAM in Roermond. Hij gaf aan: ‘Wees creatief in de oplossing. En kies soms voor de oplossing waarbij je het dienstverband uitkoopt.’ Een visie die wij delen. Het uitkopen van het dienstverband kan immers goed werken, juist omdat de medewerker letterlijk los komt van de oud-werkgever en daardoor nieuwe wegen kan gaan bewandelen.
Van leidinggevende naar adviseur én docent
Een mooi voorbeeld van deze constructie is het verhaal van een leidinggevende bij de GGD. Haar rol bij de GGD werd steeds meer een managementrol met de nadruk op leiding geven. Terwijl zij juist terug wilde naar de inhoud. En dan het liefst richting milieu en gezondheidskunde. Tijdens het Duurzaam Inzetbaarheidscontract bij RegioEffect kreeg zij loopbaancoaching. Door daarnaast veel te netwerken werkt ze nu bij een adviesbureau als Adviseur Leefomgeving. En via een netwerkcontact van RegioEffect staat ze óók voor de klas bij Avans+. Een combinatie die helemaal bij haar past. Dit alles binnen een periode van zes maanden.
De zekerheid van een dienstverband
Een ander voorbeeld is van een directielid bij een middelgrote gemeente in Zuid-Holland die vanwege een reorganisatie moest vertrekken. Via ons Duurzaam Inzetbaarheidscontract heeft zij onder andere loopbaancoaching gehad en LinkedIn-trainingen gevolgd. Momenteel is zij als interim-manager gedetacheerd bij de gemeente Rotterdam, waar zij uitzicht heeft op een dienstverband. Een mooie kans om met de zekerheid van een dienstverband ergens anders ervaring op te doen. En dit in een periode van één jaar.
Succes voor drie partijen
Belangrijk te vermelden is dat er bij deze constructie altijd evenwicht moet zijn in de drie belangen, namelijk die van de medewerker, de latende organisatie en van ons als nieuwe werkgever. Door snel te schakelen en de wensen van de medewerker goed in kaart te brengen, profiteren alle drie de partijen van een snel (mobiliteit)succes. De genoemde voorbeelden bewijzen dat het kan!