Inloggen

Terugblik Prinsjesdag 2024: Wat betekent dit voor jou?

Terugblik Prinsjesdag 2024: Wat betekent dit voor jou? 

Precies een week geleden heeft het kabinet op Prinsjesdag flink wat plannen gepresenteerd. In de Troonrede ging dit jaar bijzondere aandacht uit naar het verbeteren van de arbeidsmarkt en het arbeidstekort. Omdat wij als brug tussen kandidaten en werkgevers hierdoor geraakt worden, hierbij een korte samenvatting van punten die voor jou van belang kunnen zijn. Wat zijn de meest opvallende veranderingen op HR-gebied en wat betekenen deze voor jou?

1. Verhogen van de kwaliteit van werk
Eerlijk loon, goede arbeidsomstandigheden en zekerheid over de toekomst (doorontwikkeling) zijn belangrijker dan zoveel mogelijk banen creëren. Dit stimuleert innovatie en dat is nodig om de productiviteit te verhogen. 

2. Meer zekerheid voor flexwerkers
Goed nieuws als je een oproepkracht, tijdelijke werknemer of uitzendkracht bent! Er komen strengere regels voor flexibele contracten, zodat je meer zekerheid krijgt over je werk. Dit zorgt voor een evenwichtige arbeidsmarkt en meer zekerheid voor iedereen die werkt. 

3. Aanpak schijnzelfstandigheid
Ben je zzp’er? Dan moet je binnenkort een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Ook komt er een nieuwe wet om het onderscheid tussen zelfstandige en werknemer te reguleren. 

4. Gelijke kansen op de arbeidsmarkt
Vanaf 2025 wordt er gewerkt aan gelijke kansen voor iedereen. Deze moeten worden gestimuleerd via objectieve werving- en selectieprocedures. 

5. Innovatie en productiviteit 
Het kabinet wil kunstmatige intelligentie (AI) inzetten om de productiviteit te verhogen. Dit kan betekenen dat je in de toekomst met nieuwe technologieën gaat werken die je werk makkelijker maken. 

6. Duurzame arbeidsmarktparticipatie
Het programma ‘Meer Uren Werkt’ moedigt mensen aan om meer uren te werken. Ook wordt het recht op flexibel werken gepromoot, zodat je werk en privé beter kunt combineren. 

7. Betere matching op de arbeidsmarkt 
Er komen 35 Werkcentra waar werkzoekenden en werkgevers elkaar beter kunnen vinden. Dit kan je helpen om sneller een baan te vinden die bij je past. 

Met deze maatregelen hoopt het kabinet de arbeidsmarkt toekomstbestendig en eerlijker te maken. Wat gaat RegioEffect hiermee doen? Wij zetten ons in om de arbeidsmarktparticipatie van nieuwkomers te bevorderen en zijn daarvoor een apart programma gestart. Daarnaast biedt onze senior uitwisselingspool mogelijkheden voor mensen die na hun pensioen willen doorwerken. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op via 0487-523211 of info@regioeffect.nl.

Tip: meer weten over de plannen van het kabinet? Via deze link vind je het regeerprogramma. 

Denischa de Jezus
0
24 September 2024
Share

Het laatste nieuws

 In deze septembermaand van 2024 hebben we weer mooie matches gemaakt en...
4 October 2024

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent