Emmy (36) is al 15 jaar werkzaam in het basisonderwijs. Ze had het gevoel op een kruispunt in haar werkende leven te staan. Wil ze nog jaren voor de klas staan? Heeft ze gewoon een dipje? Of is er misschien ander werk dat ze leuker zou vinden? Deze twijfels kaartte ze aan bij haar werkgever en daardoor heeft ze bij RegioEffect een loopbaantraject mogen aanvragen. Ze kreeg een intake en kennismakingsgesprek met Ilse en werd begeleid door Marieke.
In het eerste gesprek dat Emmy voerde werd een algemeen beeld geschetst. Omdat Marieke een verleden heeft in het basisonderwijs werd Emmy daarna gelijk aan haar gekoppeld. Emmy vertelt: “Ik had daardoor meteen een klik met Marieke. Ze weet hoe bepaalde zaken in het onderwijs werken en herkent de worstelingen die ik heb als leerkracht. Ik voelde mij meteen begrepen en daardoor is het contact altijd erg fijn geweest. Ik denk dat we samen het onderste uit de kan hebben gehaald.”
Emmy werd om de week begeleid. De ene week maakte ze een opdracht, de volgende bijeenkomst werd deze opdracht besproken. Ze legt het proces uit: “We hebben het traject stap voor stap aangepakt. Eerst zijn we mijn verleden ingedoken. Welke functies en taken heb ik afgelopen jaren gehad en wat vond ik wel en niet fijn? Daarna kwamen er meerdere opdrachten aan de orde.” Emmy noemt voorbeelden als de 360-graden feedback, de Me-Scan en loopbaanwaarden. Vooral de Me-Scan is haar bijgebleven: “Hier kwam een heel ander beeld van mijzelf uit dan ik had verwacht. Ik kende mezelf in het begin hier totaal niet in, maar uiteindelijk heb ik het omarmd. Dat heeft me veel geholpen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik een sensitief, gevoelig persoon ben. Uit de scan kwam juist dat ik erg analytisch ben en snel verbanden kan leggen. In de eerste instantie dacht ik dat dit niet klopte. Pas toen er voorbeelden van vaardigheden en karaktereigenschappen die bij dit profiel pasten werden genoemd, raakte ik overtuigd.”
“Dit inzicht helpt mij in de dagelijkse praktijk al. Zo is het niet altijd verstandig om heel sensitief voor een klas te gaan staan. Dat kan behoorlijk aan je gaan vreten. Nu ben ik veel situaties een stuk analytischer gaan zien, waardoor ik met andere oplossingen kom en mezelf meer lucht gun. Zelfs privé is mij dit gaan opvallen. Ik doe er echt mijn voordeel mee. Een enorme eye-opener dus, zo op mijn zesendertigste.”
Uiteindelijk is er een persoonlijk profiel ontstaan. Emmy geeft toe dat ze voorafgaand aan het traject de verwachting had dat er een bepaald gewenst beroep uit het proces zou rollen. Toch noemt ze deze uitkomst veel waardevoller: “Nu heb ik een profiel waar waarschijnlijk allerlei functies bij horen en niet per se één beroep. Daarom ben ik heel erg blij dat ik mezelf echt heb kunnen ontwikkelen. Op deze manier sta ik straks alleen maar sterker op de arbeidsmarkt.”
Emmy heeft recent te horen gekregen dat ze een vervolgloopbaantraject bij Marieke en RegioEffect mag volgen. Hier is ze erg enthousiast over: “Nu ik een helder profiel heb, kunnen we gaan zoeken naar passende functies. In dit vervolgtraject word ik bijvoorbeeld geholpen bij het voeren van netwerkgesprekken.” Dit traject loopt gelijktijdig met het begin van het nieuwe schooljaar in september. Emmy benadrukt dat ze wel nog steeds met plezier naar haar werk toegaat. Ze weet dat haar toekomst niet voor de klas is, maar voor nu blijft ze zich met hetzelfde enthousiasme voor de klas inzetten.
Heeft ze nog tips voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten? Emmy: “Ik zou mensen vooral willen meegeven om in gesprek te blijven met je werkgever over je eigen wensen en behoeften. Leg het gewoon op tafel. Ook al kan het gek voelen dat je aan je eigen werkgever moet vragen of ze willen helpen bij een potentiële overstap. Mijn werkgever ziet het gelukkig echt als duurzame inzetbaarheid. Ze kunnen mij beter dit bieden dan dat er bijvoorbeeld iemand langdurig uitvalt. Dat zou voor hen veel kostbaarder zijn en dat zou kunnen leiden tot een ongelukkige werknemer. Gelukkig zien steeds meer werkgevers dit in. Dus trek je stoute schoenen aan en leg je gedachten gewoon eens op tafel bij je baas!”